Concord Neonatal

1 op de 10 baby’s heeft problemen bij geboorte, dit overkomt dagelijks wereldwijd meer dan 35.000 baby’s en hun families. Deze baby’s hebben alle kracht en ondersteuning nodig.

Om direct urgente zorg te kunnen verlenen is het nog steeds gebruikelijk om meteen de navelstreng door te knippen en de baby weg te halen bij moeder. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het doorknippen van de navelstreng een “shock” veroorzaakt in de bloedsomloop van de baby; een gevaarlijke afname van de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor organen van de pasgeboren baby permanent kunnen beschadigen.

Concord Neonatal zet zich in om de zorg tijdens geboorte te verbeteren, bij baby’s die een steuntje in de rug nodig hebben. Zo kunnen in de toekomst alle baby’s een “shock-vrije” geboorte hebben. De eerste stap is de Concord Birth Flow: een nieuwe werkwijze waarbij de neonatoloog direct na geboorte urgente zorg kan verlenen, met de navelstreng verbonden aan moeder, voor zo lang als nodig is. Dicht bij moeder heeft de baby maximaal voordeel van het zuurstofrijke bloed van de placenta, totdat de baby zelfstandig ademt. De Concord Birth Flow reduceert de kans op complicaties bij geboorte, zoals hersenbloedingen en voorkomt daarmee mogelijk ernstige complicaties.